Известие

Collapse
No announcement yet.

Гори масло?

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Гори масло?

Здравеите колеги! Значи имам 146 1.7 боксер и преди 8 месеца сменях масло защото имаше бенз в него. И преди седмица смених ламбда сондата и вървенето се подобри. Обаче днес гледам маслото( Selenia 20k )-беше на долната граница. Та ми мина на ума с умрялата ламбда, поради богата смес пак да се налял бензин в маслото и сега с новата сонда на дълъг път да го е изгорила с маслените пари и заради това да е паднало нивото на маслото
    На Вас какво ви минава Ви минава през ума

На първо четене да те питам колко км си минал за тия 8 месеца с това масло?
    166 2,4JTD 20V Sportronic Edizione collezionisti
    ex 156 2,4JTD; ex 146ti; ex 145 1,6 boxer

Comment

по принцип колега тези двг не си знаят хилядите,това значи че е нормално един двг да гори масло.... и се доуточни колко хиляди си минал.....и много зависи от карането....
      sigpic
      АЛФА РОМЕО 145

Comment

Ами не съм много сигурен но към 5000 км а не беше наред инжекцията заради това не е много напъвана

Comment

Първоначално публикувано от vodafona Покажи съобщение
          Ами не съм много сигурен но към 5000 км а не беше наред инжекцията заради това не е много напъвана
          Ако за 5000км гориш литър масло трябва да черпиш а не да се вайкаш.
          Fiat Punto 1.4GT 1996
          Hyundai Tucson 2.0 2007
          Renault Clio 1.5 2019

Comment

ми ще почерпим на срещата.........ама нз щото сме от село Ловеч

Comment

Първоначално публикувано от thecleaner Покажи съобщение
              Ако за 5000км гориш литър масло трябва да черпиш а не да се вайкаш.
              Абе чак пък да черпи. Литър масло не е ли малко множко за 5000 км. На моята и смених 20К-то на 15000 км и не съм доливал между смените. Ако на 5000 км гори литър, за един нормален интервал за смяна трябва да се долее 3 литра (или 2, ако е с масло с по-къс живот), т.е. изобщо после няма да има нужда от смяна щото тя събира 4 и то ще е почти сменено
              И кви са тия хипотези "един ДВГ е нормално да гори масло". Верно, че боксерите са по-стари и износени, ама това не значи, че трбява да му слагаш масло на всяко зареждане с бензин, като на двутактов Много масло горят или доста износени двигатели, или спортни, тунинговани такива, които се настъпват яко. За всички останали разхода трябва да го няма или да в разумни граници, ако колата е ОК

А колега, преди тия 8 месеца и 5000 км, т.е. преди смяната на маслото, горила ли ти е, или сега започна това?
              И още нещо, тая кола като е с боксер, май Selenia 20K не най-подходящото масло (не съм поддържал боксер никога, но така съм чувал от колеги). До колкото знам за боксера било по-добре Selenia Gold, а има едно Selenia HPX за стари и износени мотори, които горят масло - било сваляло разхода на масло - така, че може да пробваш и с друго масло, ако не намериш друго обяснение
              Last edited by Sm0k; d.m.y г., 01:21.
              Alfa Romeo Tipo 940 MY 2014, 1400 Turbo Benzina Multiair 16v, Giulietta Serie 1 Distinctive, MD 11/2015
              Alfa Romeo Tipo 930 MY 1997, 1400 Twin Spark 16v, 145 Serie 1 Lusso, MD 04/1997 [Ex]

Comment

Първоначално публикувано от Sm0k Покажи съобщение
                Абе чак пък да черпи. Литър масло не е ли малко множко за 5000 км. На моята и смених 20К-то на 15000 км и не съм доливал между смените. Ако на 5000 км гори литър, за един нормален интервал за смяна трябва да се долее 3 литра, т.е. изобщо после няма да има нужда от смяна щото тя събира 4 и то ще е почти сменено

А колега, преди тия 8 месеца и 5000 км горила ли ти е, или сега започна изведнъж това?
                Ако за 5000 дърпа 1л. масло значи че ще долее 1л. и след още 5000 ще е на минимума тоест ще е за смяна. За 15000 не го карай 20К щото дори и да издържи масления филтър ще е на салата.
                Fiat Punto 1.4GT 1996
                Hyundai Tucson 2.0 2007
                Renault Clio 1.5 2019

Comment

Колега,има значение на колко километра е двигатела и дали маслото е истинско или е поредното менте.Моята кола е 1.6 боксер смених доста масла и се оказа,че всичко е до масло.Пред последното масло ми беше МАГ1 Американско,на което пишеше,че пази двигатела и беше с доста по-добри характеристики от Селенията.Колата гореше масло като луда.Сега съм с Валволин 10в40 и за 3000 км съм долял около 100мл. Като сменях маслото смених всички филтри и свещите с най-обикновенно Дензо за 12 лева.Колата с доста зверско каране ми дава м/у 11 и 13 литра градско разход газ.
                  Last edited by zaryto; d.m.y г., 02:24.
                  Brera 2.4 JTD 20v, 147 1.6 16v Ex, GT 1.9 16v Multijet Ex, 147 1.9 16v Multijet Ex, 147 1.9 8v JTD Ex, 145 1.6 Boxer Ex
                  За ортодоксалните “Алфисти” друг мотор освен боксера не съществува!!!

Comment

А на никой ли не му направи впечатление, че в маслото е имало бензин!?! И проблемът е решен само със смяна на маслото ли? Нищо не пише колегата по въпроса.
                    Иначе харченето на масло не е новост за боксерите, особено ако са стари и особено ако се карат с неподходяхо масло. Това, че кара със Селения 20К изобщо не му решава въпроса -даже напротив. Следващият път да сложи 5W40 за проба, пък тогава да пише за разхода на масло! А, ако вземе още по рядко масълце пък да налее, ще е истинско чудо, ако след 100 км изобщо има нещо в картера.
                    Ако някой не разбра какво препоръчвам на колегата, то е да кара с по-гъсто масълце -15W40, 15W50 или 20W50. Или да си направи основен ремонт на двигателя!
                    Last edited by Panchev; d.m.y г., 06:49.

Comment

Моят мотор , не е износен защото сега мина ремонт но глави , а другото е наред и съм със Selenia HPX и да ви кажа съм доволен вече около 3000 к маслото не е пепано и като извада пробката мазни на пръста въобще не се е разредило , другото дори и в най големите жеги и яко каране температурата на колата си седи на 95-6 градуса Маслото е добро и на добра цена

Comment

Selenia HPX е 20W-50, което е много добре. Значи си направил каквото трябва. Обаче, ремонтът на главите няма чак толкова голямо отношение към горенето на масло (ако не броим гумичките на клапаните). Основно маслото го губиш през сегментите! А там май не си пипал.

Comment

Не знам колко е износен двг, но само през зимата имаше бензин в маслото обаче не го беше изгорила заради ландата и се чудя дали е възможно нивото на маслото да е спаднало, защото на дълъг път с новата ланда сонда е изгорила бензина от маслото

Comment

Първоначално публикувано от Panchev Покажи съобщение
                            Selenia HPX е 20W-50, което е много добре. Значи си направил каквото трябва. Обаче, ремонтът на главите няма чак толкова голямо отношение към горенето на масло (ако не броим гумичките на клапаните). Основно маслото го губиш през сегментите! А там май не си пипал.
                            ами прегледан е мотора и сичко е изрядно , не пуши колата , а най показателно за горенето на масло е ауспуха ако има омасляване като на трабант значи си нагаря ,такаче преди да се впуснеш в основни ремонти пробвай само с масло

Comment

Първоначално публикувано от thecleaner Покажи съобщение
                              Ако за 5000 дърпа 1л. масло значи че ще долее 1л. и след още 5000 ще е на минимума тоест ще е за смяна. За 15000 не го карай 20К щото дори и да издържи масления филтър ще е на салата.
                              Добре съгласен съм, че може да изкара от смяна до смяна с едно доливане. Аз мойте смени ги броя на 15 000, защото пише, че такъв двигател (16v), с това масло (20K), може да се кара 15К км. Тъй казват в упътването на колата, на тубата на маслото и на сайта на FL, аз го пробвах - нямах проблеми - изкара 15К. Но съм съгласен, че с повечето масла 10 000 км е нормалния интервал за смяна. И при това положение при разход от литър на 5000 км, за 10 000 км разхода е 2 литра, което за мен е много. Дали ще долее 1 път по 1 литър или 10 пъти по 100 грама си е личен избор, но разхода от смяна до смяна си е около половината от общото количество, и за мен е височък. При това положение или е за основен ремонт или за друго масло. Колегата Panchev добре обясни, че тия мотори и то на тая възраст са за по-гъсто масло.

Първоначално публикувано от vodafona Покажи съобщение
                              Не знам колко е износен двг, но само през зимата имаше бензин в маслото обаче не го беше изгорила заради ландата и се чудя дали е възможно нивото на маслото да е спаднало, защото на дълъг път с новата ланда сонда е изгорила бензина от маслото
                              Сега да се изкажем по върпоса на колегата На мене тая хипотеза не ми звучи невероятна, може и така да е станало, само дето нямаме представа имало ли е или е нямало бензин в маслото. Въпреки това не съм сигурен, дали може сбърканата смес да е причината да влезе бензин в маслото, нито съм сигурен дали после може да го изгори. Който има предположение и компетенции по въпроса, да каже . Може обаче да се провери, ако смениш маслото или долееш, и ако спре да гори вероятно е било това.
                              Все пак, ако е на много км (не че може да е сигурно на колко е), и няма други проблеми освен оправения ламбда сензор, сложи по-гъсто, примерно HPX. Ако причината е износен мотор, би трябвало да помогне Само, че тогава няма да разберем дали е било от маслото или се е станало това дето ти го предполагаш
                              Last edited by Sm0k; d.m.y г., 18:15.
                              Alfa Romeo Tipo 940 MY 2014, 1400 Turbo Benzina Multiair 16v, Giulietta Serie 1 Distinctive, MD 11/2015
                              Alfa Romeo Tipo 930 MY 1997, 1400 Twin Spark 16v, 145 Serie 1 Lusso, MD 04/1997 [Ex]

Comment

Working...
                              X